Vad är polymer och hur används plasten?

 

Många tänker på plast då de hör ordet polymer och det är inte så konstigt. Idag används en rad olika typer av syntetiska polymerer för att formspruta och på andra sätt tillverka plastprodukter. Men polymer måste inte vara syntetiskt och det finns till exempel plastemballage som är gjort av cellulosa som finns helt naturligt omkring oss i naturen.

Vad är polymer?

Man kan säga att en polymer är en stor molekyl. Den består av kedjor som går under namnet monomerer. Kedjorna med monomeroer kan har olika struktur och hur dessa sitter i kedjan kommer att påverka hur materialet uppfattas.

Det som utmärker polymermaterial är att det för det mesta har en hög smältpunkt. Det går att smälta ner vissa former av polymermaterial för att sedan låta det hårdna igen i ny form. Det beror på strukturen på molekylerna.

Poly är ett grekiskt prefix som betyder många. Den andra delen av order mer betyder delar. Det här förklarar vad polymer rent kemiskt är, nämligen ett material som består av många delar och då menar vi de många delarna av kedjan förstås.

Svensk förankring

Det är inte alla som vet att polymer har en viss svensk förankring. Ordet är nämligen myntat av en svensk kemist, Jacob Berzelius. Då han myntade ordet 1833 menade han inte exakt samma sak som polymer står för idag. Men det har ändå följt med.

Den moderna meningen med polymer som makromolekyler får istället tillskrivas den tyska kemisten Hermann Staudingen. Men visst kan vi säga att vaggan för ordet finns här i Sverige och det är ju roligt att veta om.

Naturliga och syntetiska polymerer

I naturen finns polymer helt naturligt. Då brukar man kalla det för biopolymer och det kan röra sig om naturligt gummi, cellulosa, kollagen, skalack, bärnsten, keratin, DNA såväl som siden. Det här är material som sedan urminnes tider har använts för att skapa föremål och kläder.

Syntetisk polymer är mer modernt och framställs genom att man låter olika material reagerar med varandra. Exempel på syntetiska polymer är PVC, PP och nylon. Syntetiska polymer används från allt till byggnadsmaterial till kläder.

Hur används polymerplaster?

Idag finner vi polymer i en lång rad av produkter och applikationer. Du har säkert kläder av PP och kanske också inredning av samma material. Stekpannan du använder som är nonstick har också en beläggning med polymer och du kan lita på att färger och lim har detta material.

Polymer är så användbart att vi numera finner det precis överallt. Det kommer hela tiden nya innovationer för det här är ett material som är otroligt kostnadseffektivt och som också kan vara väldigt slitstarkt beroende på molekylernas struktur.

28 Apr 2021