Fantastiska 3d-skrivare

 

Det kan låta som rena rama sagan med skrivare som kan skriva ut i 3d men idag är detta verklighet och det finns flera företag som klarar av att skapa prototyper såväl som färdiga produkter. En 3d-skrivare liknar den vanliga skrivaren men resultaten blir något helt annat än papper med tryck. När man skriver ut i 3d så använder man sig av ett särskilt material som kommer att bygga upp den modell som man har informerat skrivaren om. Det här är en avancerad process som tack vare datorprogram har blivit rätt så simpel. Den som kan programmeringen kan i stort sett skriva ut vilken form som helst men det material som används för att skapa delen är dock en affärshemlighet för varje företag.

3d-skrivare för prototyper

Man kan använda sig av 3d-skrivarna som verktyg för prototyper och det här är en stor kostnadsbesparing. Istället för att skapa en verklig kopia av till exempel metall så kan man alltså skriva ut den. Kunden kan testa och se till att modellen är korrekt innan man går vidare med produktion. På sätt och vis så kan man se att det här också sparar tid eftersom man slipper skapa verkliga kopior men ändå får en prototyp som är med de dimensioner som slutprodukten kommer att vara. Om man är nyfiken på det där med att skriva ut i 3d så ska man läsa mer om 3d printing online. Det finns bloggar och så givetvis företag som berättar mer om sin tillverkning.

Verktyg och delar

Förutom prototyper så kan man skriva ut färdiga verktyg och delar med skrivaren. Det här har man gjort inom NASA för att få fram verktyg till rymdstationen och numera så kan man även se att vi här på jorden har god användning för verktyg som inte väger så mycket men som ändå ger god användbarhet. Här handlar det ju till stor del om att spara pengar på billigare material samt att få fram verktyg som håller precis rätt format. På samma sätt kan man ta fram delar till maskiner och annat inom både industri och näringsliv.

Nya innovationer

Det kommer hela tiden nya innovationer inom 3d tekniken och man kan se att det här är ett område på framfart. Det är mycket spännande att se hur de modeller och färdiga produkter som skrivs ut förbättras vad gäller kvalitet och exakthet. I framtiden kan nog en hel del produktion förläggas till 3d–skrivaren som blir ett mycket bra alternativ för företag som behöver en kostnadseffektiv lösning som går snabbt att använda sig av. Redan idag så är detta en möjlighet och i regioner som Gnosjöregionen så kan man finna företagen med erfarenheten och rätt ingredienser i sitt skrivarpulver för att få fram resultaten som man kan lita på.