Metallersättning är bra för miljön

 

Idag så går det att använda sig av en rad olika material för produktion och ett som är mycket populärt är plasten. Men plast har fått ett dåligt rykte då den ses som ett problem ur miljösynpunkt. Det är klart att det inte går att fortsätta med plastproduktion så som det har sett ut under tidigare årtionden. Men modern metallersättning är något helt annat och en form av plastproduktion som faktiskt kan vara bra för miljön.

Metallersättning för miljön

Om du tänker dig att all plast är dålig för vår planet så låter det helt omöjligt. Men när du sätter dig in i hur metoder som formsprutning går till så kan du ganska snart inse att det kan vara bättre att tillverka av plast än av metall.

Till att börja med så är det så att det krävs mindre energi då man jobbar med plast. Materialet är lättare att forma än till exempel sten, metall och trä. Maskinerna som formar behöver inte lika mycket energi och det är ju bra för miljön.

Transporter som är lättare

Dessutom så får man lättare transporter då man tillverkar av plast. Materialet har en lägre densitet än andra vanliga tillverkningsmaterial. Med mindre vikt så kan man transportera mer med en enda lastbil, ett tåg eller ett flyg. Transportkostnaderna går ner och det är också viktigt.

Kortare tillverkningsprocess

När man tillverkar delar och produkter med metallersättning så slipper man flera moment i arbetsprocessen. Det behövs till exempel ingen ytbehandling. Med formsprutningen som exempel så är det ju så att produkten är klar då den kommer ur formsprutan. Det är också mycket bra för miljön.

7 Feb 2019