Vad är metallersättning?

 

Det kan låta som en dröm men idag så är det faktiskt verklighet. Man kan nämligen använda sig av plaster som metallersättning och därmed dra ner rejält på produktionskostnader. Visst finns det produkter och komponenter som fortsatt måste utvecklas i metall men när man ser på en viss typ av detaljer och delar så är det logiskt att gå över till material som komposit. Man får samma kvalitet samma viktiga egenskaper men det går mycket snabbare att producera och det här är bra både för plånboken och för miljön.

Plast som metallersättning

Numera så kan man ersätta metaller som zink, aluminium, mässing och även magnesium med kompositmaterial. Det här är en spännande process där man ofta smälter ner materialet för att formgjuta den detalj som ska skapas. Med metallersättning som består av plast som formas med formspruta så måste man inte efterbehandla som ju för det mesta är fallet då man tillverkar i metall. Det här är en stor fördel för man får helt färdiga komponenter direkt från formsprutan. Det är bara att packa och leverera. Montering kan många verkstäder också hjälpa till med då detta blir aktuellt.

Miljövänligt

I och med att man inte måste värma plasten till samma höga temperaturer som metaller så får man med metallersättningen av plast en miljövänlig produktion som dessutom kräver mindre energi för upphettningen av materialet. Med material som komposit så får man även en lätthet vilket då det handlar om större volymer innebär att man får lägre transportkostnader och även här spar på miljön. I vissa fall kan det till och med bli tal om att återvinna plastprodukterna och då är det klart att man kan se att det här är det allra bästa valet för vår natur och miljö. Just kompositen är så pass bra att den till och med används inom tandvården och det som vi vågar stoppa in i mun och tänder är förstås material som är utan farliga gifter för vår hälsa.

Ekonomiska besparingar

Nu är det förstås så att de som är intresserade i metallersättning i första hand ser på ekonomin omkring detta. Även om vi i Sverige är bra på det där med miljötänk så kan man inom industri och näringsliv inte ta vilka kostnader som helst för att spara på naturen. Det som gör material som komposit till fördelaktiga är till exempel att de inte nöts så snabbt och att de behåller sin hårdhet även vid högre temperaturer. Man förlorar alltså inte kraft bara för att man går från metall till plast. Man kan även se att det blir enklare att designa och det gör att man sparar tid på komplicerade tillverkningsprocesser som hade blivit nödvändiga med metallproduktion. När man kan tillverka med komposit istället för metall så bör man göra detta för att spara på produktionskostnader utan att dra ner på den kvalitet som man får på produkter och delar.