Unika former med extrudering

 

En spännande teknik för framtagning av unika former och profiler är den som kallas för extrudering. Med extruderingen kan man få fram föremål som ser liksom ihåliga ut med hjälp av ett tvärsnitt. Det hela kan låta en aning komplicerat men när man ser på extruderingsprocessen i moderna verkstäder så fascineras man av att det hela går så snabbt och att man får så exakta resultat. Det är vanligt med extrudering av plast och även av metall. Man tillämpar förstås lite olika teknik beroende på det material som man jobbar med samt den detalj eller produkt som man ska skapa.

Så går extrudering till

För att skapa profilerna i plats och metall så jobbar man med en unik teknik som går ut på att man pressar fram material eller drar det genom en form. Den här formen kan också gå under namnet matris. Om materialet som ska extruderas är mycket hårt så krävs det förstås mer kraft både i pressning och i matrisens hållbarhet men det här är inga problem idag och företag i Gnosjöregionen jobbar med mycket avancerad maskiner som klarar av detta även om det rör sig om hårda material som stål och aluminium.

Speciella beställningar

Det är vanligt att man väljer extrudering för långa föremål som ska ha en unik profil som till exempel rör. Det här kräver att man alltid kan jobba på ett unikt och skräddarsytt sätt. Kunder kan numera vara mycket petiga med de resultat som eftersöks och man kan även räkna med kortare ledtider tack vare den avancerade tekniken som gör det möjligt att snabbt komma igång med de mest komplicerade former och produktioner.