Termoplast som hobby och professionellt

 

Det som är så fantastiskt med termoplast är att man kan smälta ner denna typ av plast i stort sett hur många gånger som helst för att skapa nya produkter och komponenter. Idag kan man finna många olika saker som är gjorda av termoplaster som till exempel skärmar till datorer, kameror, lister och även mobiltelefoner. Det här är ett material som vi drar stor nytta av och det är även något som man kan använda sig av hemma för att som hobby skapa saker av plast. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att göra detta och resultaten blir ofta riktigt imponerande.

Skapa med termoplast

För att skapa med termoplast i hemmet så ska man först och främst inköpa en påse med formbar termoplast. Den här plasten ser ut som små vita kulor som bildar som ett grovkornigt pulver. Det handlar i själva verket om syntetisk polyester i en slags pulverform. Materialet har ingen lukt och är också fritt från gifter så man kan jobba tillsammans med barn så länge som man ser till att inget hamnar i någons mun. Häll upp varmt vatten i ett glas. Det ska hålla minst 60 grader för att det hela ska fungera. Sedan tillsätter du plastpulvret till vattnet. Det behövs inte mer än några teskedar i ett vanligt dricksglas.

Nu kommer du att se att plasten ändrar färg från vitt till genomskinligt. När allting är genomskinligt så är det mjukt nog att bearbeta till olika former. Använd en vanlig metallsked till att ta upp plasten ur glaset. Använd inte handen, kom ihåg att vattnet fortfarande är mycket varmt! Det går dock att ta i själva plasten utan att bränna sig men ett tips är att blöta händerna för att göra det enklare att forma plastmassan. Nu kan du forma det som du vill skapa, kanske en krok till badrummet? Om massan hinner hårdna och bli vit igen innan du har nått rätt form så kan du alltid lägga den in det varma vattnet igen för att få upp mjukheten och forma om. Om du vill forma plasten utifrån ett objekt som du har så kan du skydda detta med aluminiumfolie och sedan lägga på plasten som då den stelnat har antagit samma form, du kan till exempel skapa ett fodral till din mobiltelefon på detta vis.

Miljövänligt och bra

Man kan som sagt smälta ner termoplast hur många gånger som helst och det gör den mycket miljövänlig. Det är dock så att egenskaperna försämras en aning med varje nedsmältning och detta ska man komma ihåg. Idag så kan man se att termoplastprodukter är lika bra som de som är gjorda av härdplast då det handlar om att klara av höga temperaturer. På grund av detta och andra fördelar så finns det en vilja inom plastindustrin att gå från härdplaster till termoplaster. Man vill helt enkelt dra ner på kostnader och spara på miljön. I en värld där vi inte vet vad vi ska göra av allt plast som ligger och skräpar så är termoplasterna en välkommen innovation som gör att vi åtminstone inte behöver skapa nytt för att återigen få fram nya plastprodukter.