Gängtätning kan användas för plastkopplingar

 

När man tänker på gänglåsning så kanske man mest ser saker som bilmotorer och maskiner framför sig, men det här är något som man även kan använda på plastdelar. Det finns varianter av loctite som är gjorda för att fungera perfekt i rörsystem som är gjorda av plast. Man kan till och med använda den här typen av gängtätning för dricksvatten, och det är något som kan rekommenderas då fästelement som sitter som de ska bidrar till bättre hygien och högre säkerhet.

Fördelar med gängtätning i rörsystem av plast

Oavsett om man använder gängtätning i system som är gjorda av plast eller av metall så finns det fantastiska fördelar med denna låsning och tätning av fästelement. Det finns goda anledningar till att man efter grundlig tillverkning av delar och produkter väljer att montera med gängsäkring. Detta ökar hållbarheten och ger bättre funktion. Andra fördelar som man kan se är:

  • Gänglåsningen ger en form av tätning som kommer att hindra att vätskor eller gaser kan läcka och det gäller både in i och ut ur systemet.
  • Moderna gänglåsningsprodukter som locite är enkla att använda och de kommer som stift eller i flytande form så att man kan välja det som kommer att fungera bäst för aktuell produktion.
  • Man slipper problem med krympning eller kladdig plastmassa som blir över vilket är viktigt då man jobbar med tätning av fästelement.
  • Man kan välja tätningsprodukter som kommer att härda precis till samma sprängstyrka som finns i rörsystemet som man tillverkar.
  • Gänglåsningen klarar av både lågt och högt tryck.
  • Man kan täta alla storlekar av rör och anslutningar så användningen är mycket flexibel.
  • När man har tätat gängor så kommer det att bidra till att man minskar problem med vibrationer som är något som man kan få både med plast och med metallkonstruktion.
  • Om man tätar metalldelar så kommer gängtätningen också att fungera som skydd mot korrosion.

Det finns många fler exempel på fördelar som man får med denna teknik som numera är så vanligt förekommande inom industriproduktion. De maskiner som tillverkar genom formsprutning eller formblåsning förlitar sig också på skruvlåsning. Man behöver nämligen se till att skruvarna som sitter i maskinerna inte lossnar och bidrar till vibrationer som kan äventyra plastproduktionen och leda till undermåliga produkter.

Rätt val av skruvlåsning är viktigt

När man ska jobba med gängtätning så är det viktigt att betänka att det finns lite olika varianter. Den man använder för maskinen som formblåser är inte nödvändigtvis densamma som man kommer att fästa rören av plast med. Det finns olika styrkor och olika design på applikation så det är viktigt att man sätter sig in i detta innan man beställer och börjar jobba med professionell tätning av fästelement som en viktig del av produktionen.

3 Jul 2017