Tillverkning av plastflaskor med formblåsningsmaskiner

 

En pet-flaska känner vi igen. Den används för en rad olika drycker och den utmärks av sin form och den fina kvalitet som man upplever hos plasten. Idag så tillverkas det miljardvis plastflaskor världen över och de här används inom många olika områden. För att få goda resultat så använder man sig av formblåsning som är en metod som precis som formsprutning ger kostnadseffektiv produktion och former som är exakta och hållbara. En plastflaska som har tagits fram med teknisk formblåsning kan man använda för drycker och mediciner, men det är inte bara flaskor som tas fram med den här tillverkningsmetoden.

Formblåsningsmaskiner för produktion av flaskor

Med formblåsning maskiner så kan man ta fram en massa flaskor som har precis samma form och design. Man använder sig av en mall som sitter i en kammare som kan öppnas när flaskan är klar så att man lätt får fatt i den. Man använder sig av varm polymer som man blåser in i kammaren som sitter i en sluten behållare, och när plasten trycks upp mot behållarens väggar så får den formen som man är ute efter. Det tar inte lång tid att kyla ner plasten och därefter så är flaskan i stort sett färdig.

I områden som Anderstorp och Gnosjö så tillverkar man plastprodukter med hjälp av metoder som formsprutning, extrudering och sträckblåsning. I och med att man kan se till att skruvdelen av flaskan redan är klar då man värmer upp den och formar termoplast i formblåsningsmaskiner så kan man ha en färdig produkt väldigt snabbt. Det är bara att skicka vidare till fyllning och dekoration med dekaler samt tillslutning med lock. Sedan så är det ju bra att den här typen av hålkroppar kan återvinnas så att man kan skapa nya flaskor och andra plastprodukter som leksaker med plasten som slängs.

Sträckfilm

En annan plastprodukt som är vanlig inom tillverkningsindustrin är sträckfilm som ofta används för att emballera gods som ska transporteras. Man kan vira sträckfilm för hand, men vid större volymer är det praktiskt och effektivt att använda en sträckfilmsmaskin. Det finns både helautomatiska och halvautomatiska sträckfilmsmaskiner som emballerar din pallar på ett snabbt och säkert sätt.

20 May 2016