Formblåsning och dess historia

 

Hur kom man egentligen fram till att man skulle forma plast med hjälp av lufttryck? När man ser på bakgrunden till formblåsning så blir det ganska tydligt att det hela började med glas. Det var helt enkelt så att man inspirerades av glasblåsningstekniken. Men idag så kan man inte säga att tillverkningstekniken ser ut som den som man fortfarande kan se på traditionella glasverkstäder. Formblåsningen har utvecklats, och med hjälp av rätt typ av plastmaterial så kan man ta fram delar och produkter som används precis som de är eller som en del av annan produkttillverkning.

Läs mer om formblåsning här och här

Formblåsning börjar med glasblåsning

När Enoch Ferngren och William Kopitke tog fram en formblåsningsmaskin så hade man inspirerats av den teknik som används för att blåsa glas. Den här maskinen såldes år 1938 till företaget Hartford Empire Company. Det här anses vara början till formblåsningens historia, men det skulle dröja ett bra tag innan produktionen av plastprodukter med denna teknik fick verklig fart. Det här kan ha haft en hel del att göra med de plastmaterial som man kunde jobba med och även det att andra industrier ännu inte var helt redo att ta till sig detta material som en del av de egna produktionsprocesserna. Något som är intressant att notera är att man med tiden valde att byta ut en del glasprodukter mot plast då man insåg fördelarna med materialet som inte gick sönder lika lätt.

Tillverkning av plastflaskor

En produkt som traditionellt sett var gjord av glas är förstås flaskan och den kom man ganska snart att börja tillverka av plast med hjälp av formblåsningstekniken. Massproduktionen av plastflaskor kom igång i USA år 1939 och en tid efter detta så hängde Tyskland på trenden. Idag så är det just Tyskland som är med och leder utvecklingen av formblåsningsmaskiner. I USA så fick tillverkningen av plastflaskor verklig fart i takt med att man började utveckla läskedryckstillverkningen. Idag så tillverkas miljarder plastflaskor varje år och man förväntar sig en fortsatt ökning under kommande år.

Utveckling av moderna delar och produkter

Idag så är vi vana vid att se flaskor, burkar och mer gjort av plast och vi tanker sällan på hur dessa har tillverkats. Med formblåsning så kan man alltså skapa ihåliga delar och det här är precis vad som behövs då man vill tillverka delar som ska användas som containrar eller som av någon annan anledning behöver hålla detta format. När vi dricker ur flaskor eller förvarar mat och dryck i färdiga plastkärl med smarta tillslutningsanordningar så är det ganska troligt att dessa har tillverkats med hjälp av formblåsningstekniken. I och med att man kan skapa så precisa former så är den här tekniken mycket viktig för utvecklingen av nya produkter och delar där man ställer höga krav både på form och på hållbarhet.

17 May 2015